Bewegen verbetert je immuunsysteem!

Dat hardlopen niet het eerste waar jij aan denkt, als je meer wilt gaan bewegen, dat kan ik begrijpen. En dat het niet je ding is ook! Er zijn echter veel meer manieren waarop je bewegen kan toevoegen aan je dagelijks leven en zelfs aan je werkende leven! Maar allereerst wil ik het graag met je hebben over het belang van bewegen, of van meer bewegen, als je dit niet dagelijks doet.

Afgelopen weken heb ik me door meerdere personen en sites laten inspireren over het belang van bewegen. Zo schafte ik een e-book aan van Linde Logtenberg over bewegen en volgde ik een podcast van Oersterk met Erik Scherder. Zowel Linde als Erik hebben wat mij betreft een fascinerende kijk op bewegen en gelden voor mij als deskundigen met uitgebreide kennis en ervaring op dit gebied. Beide echter vanuit een heel andere invalshoek, wat het voor mij nog interessanter maakt. Want hun verhalen sluiten naadloos op elkaar aan en vullen elkaar ook aan!

Waarom zou je nu eigenlijk bewegen? Voor mij is dit heel simpel. Ik houd ervan om terug te gaan naar de basis, met alles wat ik doe. Als je dan kijkt naar wie wij als mens zijn van oorsprong, dan kom je uit bij het moment dat wij ‘homo sapiens’ genoemd konden worden. En deze ‘homo sapiens’ zijn wij nog steeds. Dat betekent dat wij in de evolutie niet wezenlijk veranderd zijn. Dat wij in aanleg nog steeds dezelfde mens zijn als in de oertijd met dezelfde mogelijkheden in mentaal en fysiek functioneren. Als we dan terug gaan naar deze oermens, wie we dus nog steeds zijn, dan zijn we jager-verzamelaars! En als jager-verzamelaar breng je een groot deel van je tijd door met voedsel opsporen, verzamelen en klaar maken. Dat betekent heel veel tijd doorbrengen met bewegen en niet zo veel tijd met het opeten! Hoe anders is dat nu in onze tijd, waarin de schappen in de supermarkt vol liggen met enorme hoeveelheden voorverpakt, bewerkt en gemodificeerde voeding. Niets oers meer aan en dit vraagt ook om bijzonder weinig beweging! Zelfs het eten dat je koopt, hoef je niet meer te dragen, want je hebt een winkelkar en daarna vervoer je het naar huis met fiets of auto!

Naast dat we nog steeds en oermens zijn, is er voor mij ook nog een andere reden om (meer) te bewegen; het is goed voor je! Je wordt er vitaler van! Iedereen weet dat niet bewegen schade brengt aan hart, vaatstelsel en longen en dat het spieren verzwakt. Maar wist je ook dat van bewegen je hersenen beter gaan functioneren, je doorbloeding verbetert en je zenuwstelsel en ook je botten sterker worden? En dan mijn laatste inzicht, wat in deze tijd toch zeer relevant is; het verbetert/versterkt je immuunsysteem! Mensen die bewegen hebben een beter functionerend immuunsysteem, dan wanneer ze niet bewegen! Natuurlijk biedt het geen garanties, maar je loopt hoe dan ook minder risico op besmettingen dan wanneer je niet hebt bewogen. Bovendien ben je met zittend leven ook kwetsbaarder voor aandoeningen aan hart en vaatstelsel en obesitas of diabetes, wat ook de kans op vatbaarheid voor virussen verhoogt!

Lekker een rondje park!

Dat je niet drie keer per week hiervoor naar de sportschool hoeft of je aan hoeft te sluiten bij een groep, wat overigens wel kan helpen om gemotiveerd te blijven, laat ik je hier zien. Want hoe bizar is het als je de hele dag je beweging uitbesteed aan apparaten om vervolgens in de avond naar de sportschool te gaan en apparaten in te zetten om je beweging te halen. Want hoeveel beweging heb je eigenlijk nodig? Met een hoeveelheid stappen van 10.000 zit je al aardig in de richting, maar beter zou dit 10 km wandelen per dag zijn. Als je een half uur hebt stil gezeten, volstaat een korte beweging van 5 minuten, maar als je een uur stil zit, heb je al weer een half uur nodig om het effect hiervan teniet te doen. Kortom, als je er op let dat je door de hele dag regelmatig blijft bewegen heb je die 10 km zo gemaakt, wordt het onderdeel van je levensstijl en hoef je er eigenlijk geen moeite voor te doen! Bovendien is gebleken dat je door regelmatig bewegen ook minder trek krijgt in ongezond, vet en zoet, eten krijgt!

Om je een beetje op weg te helpen geef ik je een lijstje met ideeen, hoe je er voor kan zorgen dat je ongemerkt je beweging krijgt op een dag:

Zittend op de grond werken

Bewegen op het werk

 • Fietsen in plaats van met de auto of ov
 • De trap ipv de lift nemen
 • Wandelend lunchen
 • Belafspraken verzamelen en tijdens een wandeling doen
 • Staande werkplek
 • Aankloppen bij een collega ipv mailen
 • Wandelend vergaderen

Bewegen thuis

 • Wandelende uitjes met het gezin
 • Zitten op de grond ipv stoel
 • Wandelend bellen
 • Boek wandelend luisteren ipv zittend lezen
 • Laatste stuk naar bestemming wandelen
 • Boodschappen dragen ipv in winkelkar
 • Wandelen op uitdagende ondergronden
 • Geen apparaten gebruiken in de keuken
Soepele schoenen met ruimte voor de tenen

Voeten

Wist je dat de voeten 25% van onze botten en spieren bevatten? Een wezenlijk onderdeel van ons lichaam dus en een belangrijk onderdeel voor bewegen! Daarom pleit ik voor extra aandacht voor de voeten! Ook hier enkele tips, om ervoor te zorgen, dat de voeten in beweging blijven en gezond zijn!

 • Zoveel mogelijk op blote voeten in/om huis
 • Schoenen met flexibele zolen en veel teenruimte
 • Lopen op diverse ondergronden
 • Als je zit, masseer je voeten met een bal
 • Doe teenoefeningen, als je niet kunt bewegen

Hersenen

En ten slotte, minstens zo wezenlijk; zorg ervoor dat je hersenen in beweging blijven! Daag ze uit en laat ze niet alleen de dingen doen, die ze gewend zijn. Blijf nieuwe dingen leren, zoals sporten, muziekinstrument bespelen, creatieve vaardigheden of opleidingen. Blijf uitdagingen zoeken, waarbij je hersenen aan het werk gezet moeten worden! Ook dit is een manier om gezond en vitaal te blijven!

Bijf gezond, blijf bewegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s