Vasten: langdurig of intermittent

Op dit moment zit ik in de laatste fase van mijn vastenkuur.  Ik heb er bijna een sap-vastenkuur van 6 dagen op zitten. Deze start met een afbouwfase van 3 dagen, waarin je stapsgewijs belastende voedingstoffen uit je eetpatroon schrapt en je darmen alvast zoveel mogelijk leeg maakt, waarna de sap-dagen beginnen. De hele kuur wordt weer afgesloten met opbouwdagen. De opbouwfase duurt vier dagen en daarna kan ik weer mijn normale eetpatroon oppakken. In totaal is dat dus bijna 14 dagen. Dit weer normale eetpatroon betekent voor mij vegetarisch tot vegan volgens een intermitted fasting van 16 uur vasten 8 uur eten.

Is dat nou wel zo goed voor je, zal je je misschien afvragen? En zeker voor iemand die zoveel sport? Nou, nu sport ik op dit moment niet zo heel veel helaas, maar ook tijdens intensievere perioden vast ik. Zowel geheel als afwisselend. En tijdens een langere vast, schroef ik de intensiteit van bewegen behoorlijk terug. Daarnaast mijd ik zoveel mogelijk tarweproducten en suiker en gebruik ik het liefs verse en pure ingrediënten voor mijn voeding.

Nu zijn de meningen over vasten erg uiteenlopend en er worden felle discussies over gevoerd. Ik ga hier niet op in, maar kan wel vertellen wat het mij gebracht heeft en waarom ik het na een tijdje uitproberen, ben blijven doen.

Allereerst wil ik ook onderscheid aanbrengen tussen intermitted fasting en langdurig vasten. Beiden hebben hun eigen effecten en vragen ook om een andere mind-set. Beide brengen ook hun eigen moeilijke punten met zich mee. Want eerlijk is eerlijk, als je van eten houdt, is eten laten staan nu eenmaal niet makkelijk. Op korte termijn in ieder geval. Op langere termijn brengt het je veel en is het zeker de moeite waard. Althans voor mij!

Langdurig vasten

Dit doe ik eigenlijk al jaren. En dan meestal in het voorjaar, traditioneel tussen carnaval en Pasen. En niet vanwege religieuze redenen, maar omdat het in deze periode van het jaar, van naar binnen keren en bezinning voordat het voorjaar aanbreekt en nieuwe energie geeft, zo goed past. Even helemaal op jezelf richten, je darmen reinigen, je dieet resetten en voorbereiden op een nieuwe fase van leven! En omdat deze twee feesten een heerlijk praktische aanknopingspunten bieden. Het is een overzichtelijke periode, waarin je mooi een start kan maken en je kan richten op een duidelijk eindpunt. Als ik namelijk twee weken van de kuur erop heb zitten, knoop ik er tot aan Pasen nog een suikervrije periode aan vast, in de hoop dat ik dan van mijn sugar-crush verlost ben, die ik wonderlijk genoeg elk jaar toch weer weet op te bouwen in de winter en tijdens de feestdagen! En stiekem ook die paar kilootjes die er zeker in een winter als deze toch insluipen….

Dat resetten wil ik nog even wat verder op in gaan. Ooit ben ik het sapvasten gaan uitproberen omdat ik wat kilo’s kwijt wilde raken, na mijn eerste zwangerschap. Toen kwam ik erachter dat het echter veel meer effect op mij had, dan ik had kunnen bedenken. Zo voelde ik me daarna veel fitter. Ik had duidelijk meer energie, doordat mijn lichaam een hoop afvalstoffen had opgeruimd. Ik had een mooiere huid, voelde me veel lichter (wat echt niet door die paar kilootjes kwam) en mijn humeur was stralender! Bovendien was ik ineens van mijn darmklachten af. Geen opblazen gevoel meer, geen buikpijn en geen candida-infecties. Daarnaast ging het sporten ook makkelijker! Dat kwam aan de ene kant natuurlijk door het gewichtsverlies, maar ik merkte ook dat ik weer sneller herstelde. Ik voelde dus aan alles dat mijn lichaam minder belast werd en beter belastbaar was!

‘Last but not least’ merkte ik ook een mentale verandering. Tijdens de kuur ga je in de dagen dat je niet eet langzaam steeds meer in je eigen bubbel terugtrekken. Het is bij momenten best zwaar, dus je moet alle zeilen bij zetten om niet toe te geven aan hongergevoel, lekkere trek of gewoon meesnaaien met huisgenoten, die wel alles eten wat god verboden heeft! Vooral deze keer, ging me dat stuk vrij gemakkelijk af. Het lukte beter om in contact te blijven met mezelf en me terug te trekken als ik daar behoefte aan had. Daardoor lukte het ook om een laag dieper te gaan. Zo heb ik weer een paar belangrijke schakels in mijn eigen leven ontdekt en verkend en nieuwe keuzes kunnen maken over wonen en werken. Ik heb stukjes uit het verleden op kunnen ruimen (reinigen), zodat er ruimte is gekomen voor iets nieuws! Dat was me zeker niet gelukt in zo korte tijd, als ik deze kuur niet had ingepast. Dus een langere vastenkuur helpt ook om te op mentaal vlak te bezinnen, te reinigen en te vernieuwen!

Intermittent fasting

En dan intermittend fasting. Dit is wat mij betreft een ander verhaal. Hoewel langdurig vasten een onderdeel kan uitmaken van je levensstijl, maar ook iets incidenteels of eenmaligs kan zijn, is wat mij betreft IF een levensstijl. Het maakt onderdeel uit van hoe je in het leven staat, hoe je kijkt naar mens en gezondheid (mentaal en fysiek) en hoe je omgaat met je voeding.

Voor mij is IF een logische keuze na een lange zoektocht van wie ik ben, wat ik doe en waar ik vandaan kom. Dit hele verhaal wil ik je besparen, mocht je het willen weten, dan moeten we samen maar eens ergens een drankje doen! En ook de hele theorie achter IF ga ik hier niet uit de doeken doen, want daar zijn hele boeken en websites over vol geschreven. Ik kan je wel vertellen, wat het mij heeft opgeleverd.

Rust: mijn bloedsuiker kan nogal makkelijk schommelen. Doordat ik een langere periode niet eet, heeft dit voor mij de volgende positieve `effecten: ik eet in een kortere periode vooral wat ik nodig heb en snoep minder tussendoor, dus schommelt mijn bloedsuiker minder. En de periode dat ik niet eet is langer dan voorheen, waardoor mijn lichaam langer de tijd krijgt om alles op te ruimen, voordat de volgende lading met voeding weer verwerkt mag worden. Ik lijk daardoor efficiënter van mijn voeding gebruik te maken en mijn lichaam kan het beter aan. Dit geeft rust in mijn lijf en daardoor ook in mijn leven. Ik ga er bovendien beter van slapen. Als sporter kan ik daardoor veel langer op dezelfde hoeveelheid voeding doorgaan, omdat ik niet telkens een suikerdip hoef te verwerken.

Energie: Ik eet gezonder en mijn lichaam heeft langer de tijd om afvalstoffen af te voeren. Het voedingspatroon wat ik hierdoor ontwikkel is daarom minder belastend voor mijn lichaam, waardoor ik meer energie heb. Wat overigens ook weer komt door mijn stabielere bloedsuikerspiegel. Meer energie is fijn voor mij als sporter!

Vetverbranding: doordat ik langer vast dan dat ik eet, komt mijn lichaam makkelijker in vetverbranding. Dit heeft als bijkomend voordeel dat ik prima kan sporten op een lege maag. Ik maak gebruik van de vetten die opgeslagen liggen in mijn lichaam.

Gezondere voeding: dit is een opwaartse spiraal; doordat ik me beter ga voelen, ga ik beter eten en daardoor ga ik me ook weer beter voelen! Win-win dus!

Betere vochtbalans: doordat ik een langere periode van niet eten overbrug, drink ik in die periode veel meer dan anders. Dit geeft al een merkbaar betere start van de dag. Juist aan het begin van de dag moet je lichaam veel afvalstoffen uitscheiden en dat gaat beter als je veel drinkt! En ook dit helpt in je herstel van bijvoorbeeld een zware training de vorige dag!

Kortom, ga mij niet vertellen dat IF en langdurig vasten niet goed voor je is, want ik merk er vooral voordelen van en ook als sporter is dit heel goed te doen! Voor mensen met een zwakkere gezondheid ligt dit natuurlijk anders!

Tips

En nog een paar tips uit eigen ervaring. Doe het alleen als het goed voor je voelt. Af en toe doe ik ook wel eens een dag mee met de rest van het gezin, omdat dit gezelliger is. Of toen het heel koud was een paar dagen, kostte het me meer moeite om genoeg energie vast te houden en begon ik in de ochtend al met eten.

Skip bij IF geen maaltijden. De energie die je nodig hebt, blijft namelijk hetzelfde. Ik eet nog steeds drie hoofdmaaltijden, maar dan in kortere tijd. Dit heeft als voordeel dat je dan vrijwel geen behoefte hebt aan een tussendoortje!

Begin met de juiste mind-set! Als afvallen je hoofddoel is, dan kan het een zware dobber worden. Zeker met IF. Het kan namelijk best lang duren voordat je gewicht verliest en sommige mensen gaan juist aankomen. En bij langdurig vasten kan het zo zwaar zijn, dat je na die week of 14 dagen enorm gaat snaaien en dan bereik je alleen maar het jojo-effect. Bedenk je dus goed, waarom je gaat vasten en houdt dit ook duidelijk voor ogen. Als het niet meer klopt, stop je en pak je later de draad weer op! Of niet!

En plan je vasten zorgvuldig in. Ik heb hiervoor een vaste periode van het jaar, als het gaat om langdurig vasten. En voor het IF heb ik een eet-raam gekozen dat aansluit bij de eetmomenten van mijn gezin. Zo ontbijten we allemaal al op ons eigen moment, maar de avondmaaltijd gebruiken we altijd samen. Dan is het niet handig om deze over te gaan slaan, want dat is het moeilijk om vol te houden. En probeer voor jezelf uit hoe groot je eet-raam is. Voor mij varieert dat tussen 6 en 8 uur. Dit hangt vaak ook af van wat ik de vorige dag allemaal gedaan heb.

Kortom, voor mij is vasten onderdeel geworden van mijn leefstijl en ondenkbaar om dit niet meer te doen. Het zou mijn kwaliteit van leven drastisch verminderen. Ik wens je de wijsheid om hierin je eigen en juiste keuzes te maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s