Natural Movement & Ido Portal

Natuur is bewegen en bewegen is natuur! Dat is mijn overtuiging, die ik voel tot in al mijn poriën! Wat wij in onze westerse samenleving echter inzetten als bewegen, is vaak verre van natuurlijk. Vaak gaat het om geïsoleerde bewegingen, die leiden tot een specifiek doel. Een heel concreet voorbeeld hiervan zijn sportscholen; als je sterker wilt worden ga je daar een trainingsprogramma op maken en uitvoeren, als je wilt afvallen geldt in principe hetzelfde en als je beter wilt worden in een bepaalde sport ook! Op zich niks mis mee en zeker altijd beter dan thuis blijven en een ‘couch potatoe’ worden! Maar is het ook efficient, wat we doen en helpt het ons ook om een fitter persoon te worden?

Als je fitness bekijkt vanuit termen als ‘sterker’ en ‘betere conditie’ bekijkt zeker! Maar ben je als mens ook echt fitter geworden? Ik ben van mening dat dit vaak niet zo is. Zet de gemiddelde sportschoolbezoeker in de natuur en laat hem/haar een parcours afleggen met rennen, springen, kruipen, balanceren, dragen, gooien en vallen dan is de fitheid al snel ver te zoeken. En dat is waar ik het over heb als het over fitheid gaat. Met de manier van bewegen en sporten die we in onze westerse samenleving hebben ontwikkeld in de loop der jaren, zijn we steeds verder van onze natuur af komen te staan. We bewegen voor dat ene of die paar doelen die we onszelf gesteld hebben, maar we benutten een groot deel van onze fysieke capaciteiten niet! En we beseffen niet hoe zeer ons dat beperkt! Want we missen vaak capaciteit op meerdere van de volgende vlakken: kracht, lenigheid, balans, uithoudingsvermogen, coördinatie, explosiviteit of doorzettingsvermogen. Terwijl dit allemaal aspecten, fysiek en mentaal, aspecten zijn van bewegen. Dat wil zeggen natuurlijk bewegen. De natuur heeft namelijk alle mogelijkheden van bewegen in jou aangelegd. Het is alleen de kunst om hier contact mee te maken, te ontdekken en gebruik van te maken!

Hoewel ik me hier al een aantal jaren bewust van ben en zoekende in ben, is het me nog niet gelukt om hier verder mee te komen. Ik ontdekte Natural Running en dit was echt thuiskomen. Alleen besefte ik me ook, dat dit niet een totaalplaatje is. Natural Running behelst maar een deel van het hele spectrum van bewegen, waar ik toe in staat zou moeten zijn. Oke, ik kan lange afstanden afleggen op blote voeten, zonder blessures. En het lopen ‘an sich’ levert mij nog een aantal andere fysieke en mentale voordelen op. Maar een potje voetbal met kids of een hindernis-parcours levert mij enorme spierpijn op of zelfs lichte pijnklachten! Een zak kattenvoer dragen van 10 kg over een afstand van 1,5 kilo kost moeite. Dan ben je niet fit! Sterker nog, dan wordt je gezien als enorm fit persoon, maar voel je zelf op diverse vlakken de beperkingen, wat best wel frustratie op levert! Dus bleef ik naast het lopen ook krachttraining uitvoeren, klimmen en slack-linen om dit tekort te compenseren, maar er bleef wel iets knagen! Want wat heb je er aan als je jezelf 50 keer kan opdrukken, maar niet in een hoge boom kan klimmen om je kat te redden? Of als je perfect over een koord kan lopen, maar door je rug gaat als je een trap af loopt? Dus bleef ik op zoek….

Tot ik afgelopen jaar op het spoor kwam van MovNat (Natural Movement). Dat was een soort van thuiskomen! Ik ben het boek van Ewan LeCorre aan het lezen en kom van de ene eye-opener in de andere! Dit is wat ik zocht en dit is wat ik wil doen!

MovNat is about movement. It is what we practice and what we teach. Anyone can gain from improving their movement, from elite athletes to those quite out of shape. You don’t have to be fit to move, you have to move to be fit.

Daarnaast ontdekte ik door een tip van een collega, waar ik mee kennismaakte nog een interessante beweging, die hier perfect bij aansluit, namelijk Ido Portal. In principe dezelfde gedachtengang, maar met een andere aanvliegroute. De bevlogenheid van Ido is zo onmiskenbaar, dat als je bij MovNat nog niet geraakt was, je nu toch wel in brand moet staan!

Movement Culture represents a contemporary paradigm shift in physicality, moving us away from main culprits in movement and fitness as well as the separation between health, aesthetics, performance and art.

Beide bewegingen of initiatieven brengen bewegen terug naar het niveau van efficiëntie, functionaliteit en doelmatigheid zoals het voor mij ook voelt. Het gaat om bewegen, zoals het bedoeld is. Vanuit de natuur, waar we met zijn allen zo ver vanaf zijn komen te staan, dat we dagelijks moeten knokken tegen ziekte, angst en vermoeidheid. Dit zal mij in ieder geval helpen om grote stappen te maken in mijn zoektocht naar moeiteloosheid. Ik voel dat ik nog dichter bij mijn goud ga komen en hoop dit in de toekomst ook te kunnen gaan delen met anderen!

“Live life dynamically. MOVE. MORE.

If you don’t. One day you won’t be able to…”

– Ido Portal –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s