Jaartraining Marathon

It’s not the distance you must conquer in running, it’s yourself. Michael D’aulerio

Niet de race, maar de reis! Dat is waar het om gaat tijdens de jaartraining voor de marathon.

Staat de marathon al een tijdje op je bucketlist? Weet je niet waar te beginnen of zie je op tegen al die lange en zware trainingen? Denk jij dat je met je 5K nooit in de buurt van een marathon zal komen? Of ben je gewoon benieuwd of je dit voor elkaar kan krijgen?

Laat je meenemen in een onvergetelijke reis en ontdek, waar je mogelijkheden liggen als hardloper.

De jaartraining marathon gaat niet over presteren, bikkelen en afzien. Het gaat vooral over in contact blijven met jezelf, haalbare doelen stellen, grenzen verleggen en uiteindelijk ook een beetje afzien. Maar vooral over samen genieten!

Stap voor stap werken we in een jaarprogramma toe naar het uiteindelijke doel: de marathon. Te beginnen met een 10K, vervolgens een halve marathon en uiteindelijk de marathon!

Ik gebruik hiervoor niet de reguliere marathonschema’s met urenlange trainingen en enorme omvang van trainingsweken. Maar de 100 dagen trainingsschema’s van Sportrusten. Dit staat voor minder lang, maar wel vaker en gedisciplineerd trainen. We trainen op hartslag, doen elke dag een ademhalingsoefening en stellen vooraf je omslagpunt vast. Eens per 4 weken doen we een afstand volledig op maximale hartslag. Het zal je verbazen, dat je met dit schema en deze trainingsmethode voor de 10 slechts 8K, voor de halve slecht 12K en voor de hele marathon slechts 14K aan een stuk hoeft te trainen. Daar staat wel tegenover, dat je af een toe een heel intensieve training doet, in het weekend op een gegeven moment twee keer gaat trainen en dat je veel kilometers maakt op een rustig tempo.

Deze jaartraining is geschikt voor iedereen die de 5K uit kan lopen. Omdat we stapsgewijs in een jaar opbouwen, kan uiteindelijk iedereen op zijn eigen niveau aan deze trainingen mee doen.

Tussen elk trainingsschema van 100 dagen zit een hersteltijd, waarin we samen trainen. Deze aanloop/herstelweken worden ook gebruikt om dieper in onderwerpen te duiken als Lopen op hartslag, VO2-max/omslagpunt berekenen, Intermitted Fasting, Vetverbranding verhogen, Koudetraining/run-dip-run, Intensieve training, Ademhaling/Meditatie en vogeltjes kijken.

Praktisch:

De jaartraining gaat eind april 2022 van start. De exacte data en het overzicht van de hele jaarplanning ontvang je na aanmelding. Trainingsdagen waar je vanuit mag gaan:

Dinsdag:          09:00 uur Birkhoven/Randenbroek

Donderdag:     09:00 uur Birkhoven/Randenbroek

Zaterdag/Zondag:      zelf trainen

Het is mogelijk om de trainingen in een keer af te nemen of om een van de trainingen te volgen, afhankelijk van welke afstand jij op het oog hebt: 10K, halve marathon of marathon.

Aan het eind van elke trainingsblok doen we mee aan een samen gekozen loopevenement!

Er wordt een appgroep aangemaakt voor de communicatie onderling.

Elke deelnemer krijgt een werkboek voor:

  • Het bijhouden van loopresultaten
  • Het registreren van de rusthartslag
  • Het bijhouden van je eetraam
  • Agenda koud douchen
  • Agenda nuchter lopen
  • Agenda ademen/mediteren

Kosten:

10K training: €160,- (16 weken trainen, 4 meetings) Start April ’22

½ M training: €170,- (17 weken trainen, 2 meetings) Start September ’22

Hele M training: €170,- (17 weken trainen, 2 meetings) Start Januari ’23

Hele jaartraining: €400,- (50 weken trainen, 8 meetings) April ’22 – Mei ’23