Belastbaar of belast?

(Deel 1)

In de vakantie heb ik altijd meer tijd om te lezen en ook de rust om nieuwe inzichten op te doen. Enigszins beperkt door de manier van reizen en geen boeken mee kunnen nemen, raakte ik aan het struinen in de online boeken die ik op mij iPhone kon zetten en vond het boek Oersterk over gezonde leefstijl. 

Ik was meteen gegrepen. Alles waar ik me op dit moment mee bezig houd, in geloof en in wil verdiepen, kwam terug in dit boek! 

Om gezond te blijven zijn de volgende pijlers belangrijk om je dagelijks bewust van te zijn: Voeding, Bewegen en Ontspanning. De eerste twee houd ik me al een tijdje mee bezig en deze laatste kan ik nog wel wat input gebruiken. Ik ben daar nog niet zo goed in!

Maar wat me vooral aansprak was, dat alles benaderd wordt, vanuit de oermens, die we nu namelijk ook nog steeds zijn. We zijn een oermens, met de genen van de oertijd, terwijl we leven in een sf-tijd! Dat gaat niet goed, als je daarin niet bewust je keuzes maakt. En dat zien we natuurlijk ook om ons heen. De gemiddelde westerse mens is niet gezond en heeft ook geen idee hoe daar zelf invloed op uit te oefenen. Sterker nog, onze gezondheidszorg en overheid heeft geen idee!

De supermarkten staan bol van de makkelijke, maar slechte voeding en de beeldschermen trekken ons weg bij bewegen en ontspannen.  Kortom ik was meteen geboeid en geïnspireerd.

Het meeste nog door een hoofdstuk, waarin het gaat over: kies je voor meer belastbaar of meer belast worden? Zorg je er in je dagelijks leven voor dat je belastbaarheid groter wordt of worden je lichaam, geest en ziel eigenlijk vooral belast, waardoor je steeds minder gezond wordt? En is het niet wordt ik (chronisch) ziek, maar wanneer wordt ik ziek?  

Ik vind dit een mega interressante stelling: simpel en ook richtinggevend. Want als je je steeds afvraagt bij alles wat je doet, is dit belastend of vergroot dit mijn belastbaarheid, dan worden keuzes opeens heel eenvoudig of verdwijnen zelfs helemaal! Geraffineerde suikers, gemodificeerd zetmeel, kunstmatige voedingsstoffen en toevoegingen zijn meteen van de baan. Bewegen wordt een urgentie en beeldschermen moeten geminimaliseerd worden en ontspannen is iets wat vooral in de natuur het beste gaat. Begrijp me niet verkeerd; weten en doen zijn niet vanzelfsprekend. De stappen naar verandering kan ik op sommige punten cold turkey en zonder moeite en anderen gaan met kleine stapjes en regelmatig terugvallen. 

Geïnspireerd door door deze kost, was het voor mij niet moeilijk om na een vakantie van ongezonde en een voor mij niet passend eetritme, even op de reset-knop te drukken om daarna weer over te stappen naar een eetpatroon en ritme wat beter bij mij past. Ik heb een 7-dagen sapvastenkuur gedaan. Nou ja, 6 dagen (in totaal met opbouw en afbouw dagen nog steeds 13 dagen!) want de laatste loodjes pasten niet meer bij mijn werkende moeder leven!

Wat deze reset mij oplevert? Ontgifting van alle opgebouwde afvalstoffen en daardoor meer energie. Reset van de sugar-rush. Motivatie om hierna weer gezonder te gaan eten. Een mentale en spirituele reset; opeens zie ik de dagelijkse dingen in een veel scherper perspectief. 

En als laatste: nieuwsgierig wat me dit op langere termijn fysiek, mentaal en spiritueel op gaat leveren! Want nu nog een paar dagen aansterken, voordat ik de energie ook in mijn hele lijf en hoofd ga voelen!

Dit is nog maar een deel van mijn opgefriste missie in het leven om zo natuurlijk mogelijk te leven en dit te delen met wie dat wil. In Deel 2 zal ik ingaan op wat dit voor mijn sporten betekent en Deel 3 wat dit mentaal met me doet. To be continued!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s