Herprogrammeren

Dat je natuurlijk hardlopen niet in een middagje leert weten we allemaal. En dat je het na een maand nog niet beheerst weten we ook. Maar hoe komt het nu dat het ons zoveel tijd, en ook moeite kost om een verandering in ons bewegen tot stand te brengen en in te bedden, zonder dat we er nog over na hoeven te denken? En dat het onze tweede natuur is geworden?

Veel mensen weten ondertussen wel, dat je rustig moet opbouwen met een nieuwe manier van bewegen, wat natuurlijk hardlopen voor velen is, omdat je je pezen de tijd moet geven om aan de nieuwe manier van belasten te wennen. Een pees is namelijk minder goed doorbloed en heeft meer hersteltijd nodig dan spieren. Op het moment dat je consequent toch over zijn grenzen gaat, gaat deze irriteren en mogelijk ontsteken. Vanwege deze mindere doorbloeding, gaat een pijntje of blessure ook weer meer tijd kosten om te herstellen. Dus belangrijk om binnen je grenzen te blijven!

Dat is echter niet waar ik in mijn inleiding op doel. Ik wil het met jullie hebben over herprogrammeren van je lichaam! Naast adaptatie van het lichaam in concrete zin is er ook nog een adaptatie nodig van het lichaam wat te maken heeft met geheugen. Onze hersenen herinneren zich hoe we ons al jaren (soms wel 30,40 of 50 jaar) voortbewegen en zijn hieraan gewend. En als we dan opeens anders gaan bewegen, zijn ze eerst in verwarring, gaan dan opletten wat er allemaal gebeurt en als dan blijkt dat het allemaal oke is, gaan ze in acceptatie en maken ze zich de nieuwe manier van bewegen eigen. Dan hebben we het echter over ons bewuste deel van de hersenen! Je bent dan een vaardigheid aan het leren. Je begrijpt de nieuwe bewegingen met je hoofd, waarom je dit doet en wat het je zal opleveren. Cognitief is er een proces in werking gezet.

Maar dan is er ook nog ons spiergeheugen, waar we ons vaak veel minder van bewust zijn. Ons lichaam is ook gewend aan een bepaalde manier van bewegen en vaak is dit voor ons een onbewust proces. En processen die onbewust verlopen zijn vaak moeilijker te veranderen en kosten ook meer tijd om te veranderen. Dus naast dat je gaat begrijpen, dus weten, hoe het nieuwe bewegen werkt, gaat je lichaam ook wennen aan de nieuwe beweging. En met name dat laatste kunnen wij met ons hoofd niet zo gemakkelijk beïnvloeden. Sterker nog! Niet over nadenken werkt vaak beter! Dan gaat het lichaam het zelf onderzoeken, uitvinden, herkennen en uiteindelijk toepassen. Met ons hoofd werken we vaak tegen, wat ons lichaam van zichzelf al wel weet of weet op te lossen.

Je zou autorijden hiervoor als mooi praktisch voorbeeld kunnen nemen. In de onderstaande afbeelding zie je mooi hoe dit proces van leren autorijden verloopt in verschillende fasen. Zo werkt het in feite ook met opnieuw leren hardlopen! Je gaat jezelf herprogrammeren en dat kost tijd!

Natuurlijk leren hardlopen werkt net als leren autorijden!

Bovenstaande afbeelding geeft ook mooi weer hoe leren eigenlijk werkt. Je besluit dat je iets wilt gaan leren, omdat je vindt dat dit iets toevoegt aan je vaardigheden, kennis of kwaliteit van leven. Je weet eigenlijk niet waar je aan begint, maar je voelt ergens dat het je iets op gaat leveren en zo moeilijk kan het toch niet zijn….? Zodra je met de cursus bent begonnen, realiseer je je dat het toch niet zo vanzelf gaat als dat je dacht en dat je er wel wat tijd voor uit mag trekken. Aan het eind van de cursus weet je precies hoe het werkt en waar jouw aandachtspunten liggen. Maar ook dan gaat het nog niet vanzelf. Pas na enkele maanden of jaren zal je gaan ervaren dat de beweging steeds meer vanzelf is gegaan en dat je er niet meer over na hoeft te denken!

En hoe snel dit proces gaat, van eigen maken en integreren in het onbewust bekwaam toepassen van bewegingen, verschilt van persoon tot persoon. Ik zelf heb er wel een paar jaartjes over gedaan en nog steeds ben ik me af en toe bewust van inefficiente bewegingen die er terug zijn ingeslopen. Hoe dit proces verloopt hangt helemaal af van hoe jij als persoon fysiek en mentaal in elkaar zit, je omstandigheden, je motivatie en je gedrevenheid.

Omdat veel cursisten het lastig vinden om na 6 lessen weer hun eigen weg te gaan en zelfstandig het proces van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam aan te gaan, heb ik aanbod aan mijn cursussen toegevoegd! Vanaf 20 april kan je op woensdagavond bij mij de 12-weekse cursus Natural Running gevorderd volgen. In die 12 weken gaan we samen het proces van de basiscursus verdiepen en het lichaam steeds meer eigen laten worden met de nieuwe manier van bewegen. Je gaat in deze periode van weten, naar voelen en misschien zelfs al een beetje naar onbewust en zonder nadenken integreren in je bewegen! Deze cursus kan je ook vaker volgens, totdat je daadwerkelijk op het punt bent, waarvan jij voelt, dat je zonder na te denken moeiteloos aan het hardlopen bent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s