Kom uit je stoel!

Zitten is het nieuwe roken? Zou kunnen, maar daar wil ik het vandaag niet met jullie over hebben. Dat bewegen goed voor je is en dat je niet de hele dag op je stoel of op de bank moet zitten, weten de meeste van jullie wel.  Maar wist je dat er ook nog goede en minder goede manier zijn, waarop je kan zitten? Dat zitten op een gewone stoel of bank best wat nadelig effect heeft op je dagelijks bewegen en bewegingsvrijheid? 

Laat mij er iets over uitleggen. Ik zet voor je op een rijtje, wat het zitten op een stoel voor nadelige gevolgen heeft voor je spieren, pezen, gewrichten en hart- en vaatstelsel. Ik beperk me even tot deze lijst, maar weet dat er nog veel meer nadelen zijn van het zitten op een stoel:

  1. De zwaartekracht dwingt je nek, schouders en rug tijdens zitten in een positie die erg belastend is voor je gewrichten.
  2. Heel veel spieren hoeven niet te werken wanneer je op een stoel zit. Je lichaam denkt daarom dat ze niet meer nodig zijn en ze zullen drastisch afnemen in omvang. Use it or lose it!
  3. Je heupbuigers zitten constant in een korte positie, waardoor je lichaam ze steeds korter gaat maken. Je heupen worden minder mobiel, waardoor je looppatroon negatief veranderd.
  4. Ook je hamstrings zullen kort worden door het vele zitten op een stoel. Deze spieren trekken daardoor je bekken en rug in een erg belastende positie.
  5. Je korte hamstrings zullen je vooral laten zitten op je heiligbeen in plaats van op je zitbotten, waardoor je heiligbeen in een andere positie wordt gedwongen. Je bekkenbodemspieren kunnen dan minder goed hun werk doen.
  6. Je bilspieren zijn hele belangrijke spieren die oersterk horen te zijn voor onder andere een gezonde bekkenbodem en een goed looppatroon. Deze spieren hoeven tijdens zitten niks te doen dus zullen ze in omvang afnemen.

Dat zijn er nogal wat he? Omdat ik mij wil beperken tot wat zitten op een stoel doet voor jou als loper, en met name je looptechniek, heb ik niet de volledig lijst met nadelige gevolgen opgenomen in deze blog. Wil je er nog meer over weten dan kan je op deze pagina https://www.natuurlijkgezond.net/2017/06/18/15-dingen-die-er-in-je-lichaam-gebeuren-bij-veel-zitten-op-een-stoel/ van Linde Logtenberg nog veel meer informatie vinden!

Maar waar wil ik nu naartoe, denk je misschien? 

Het gaat mij er in deze blog niet alleen om dat zitten niet goed voor je gezondheid en beweegstelsel is, maar dat zitten op een stoel aan een tafel zo mogelijk nog erger is! Dus kom van je stoel af en ga op de grond zitten! 

Door te gaan zitten op de grond, met of zonder hulpmiddel, ga je weer een hoop spieren in je lichaam activeren, langer maken en ook sterker maken met een hoop voordelen voor jou als natuurlijk hardloper. Zo worden je spieren weer langer, ze worden sterker, je houding verbetert en je gewrichten worden soepeler!

Dan zul je merken dat een aantal aspecten van je looptechniek ook gaan verbeteren; je heuprotatie komt makkelijker op gang, je hoeft minder moeite te doen om je houding vast te houden. Daarnaast heb je minder snel last van je bekkenbodem, achillespezen, peesplaat, kuiten en bilspieren. Doordat deze allemaal langer worden kan je meer ontspannen lopen en ben je weer een stap dichter bij moeiteloos en blessurevrij hardlopen!

Wat kan je in je dagelijks leven veranderen, zonder dat je je hele interieur hoeft om te gooien?

  • Ga op de grond zitten als het kan (evt. met behulp van een meditatiekussen, krukje of bolster)
  • Ga op de bank niet met je voeten op de grond maar op de bank zitten
  • Ga op een poef aan tafel zitten en aan je bureau, zodat je in kleermakerszit kan zitten
  • Ga staand aan tafel eten of aan je werk bij je bureau

Je zult merken dat dit houdingen zijn, die je niet heel erg lang vol kan houden en dat je regelmatig van houding moet veranderen. Maar dat is nu juist de bedoeling. Door variatie in je houding activeer je veel meer spieren, zit je minder lang stil en blijft je bloed meer stromen! Belangrijk is dat je wel kan ontspannen in je zit- of sta-houding. Dus dat je je romp mooi rechtop kan houden, zonder daarvoor allerlei correcties te hoeven doen. Dus hulpmiddelen als een bolster of yogablok kunnen in het begin heel fijn zijn om te gebruiken!

Wil je ook wel eens relaxen en niet de hele tijd actief zitten, maar ook niet op een stoel zitten? Overweeg dan om een hangstoel in je kamer of kantoor te hangen. Je kan dan volledig ontspannen, alsof je in bed ligt en zorgt er lig voor dat er geen spierverkorting optreed!

Merk je dat het zitten op de grond je toch wel veel moeite kost, omdat veel spieren daarvoor niet lang genoeg zijn? In mijn volgende blog laat ik je zien, hoe je met een paar simpele oefeningen kan werken aan het verlengen van je spieren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s