Ik had Corona…. en nu weer aan de slag!

Herstellen na Corona, hoe doe je dat eigenlijk? Niemand die je dat precies kan vertellen. Simpelweg omdat er niet zoveel over bekend is. Toch wel een beetje vreemd. Nu ik het zelf gehad heb, heb ik het vooral ervaren als een vervelende griep. En ja dat viel best tegen, maar toch is het in mijn beleving vooral dat. En hiermee wil ik niets afdoen aan al die mensen die het veel erger te pakken hebben gekregen of die er hun naaste aan verloren hebben. 

Maar wat me wel duidelijk is, is dat je nadat de ergste klachten verdwenen zijn, je nog niet een-twee-drie hersteld bent! Je blijft nog lang moe en elke extra inspanning vertaalt zich meteen in een soort terugval. Nog minder energie, klachten die even terug komen en een dag brak voelen. Zeg maar alsof je weer eens ouderwets bent wezen stappen, terwijl je er nu toch echt een beetje te oud voor bent. 

Dat is allemaal geen ramp, maar ook niet handig voor iemand die van zijn hobby zijn werk gemaakt  heeft, namelijk sporten en bewegen en dan vooral hardlopen! Daarom voor mij tijd om weer een paar goede oude principes uit de kast te halen. Voor mij do’s en dont’s die per definitie goed zijn om toe te passen en zeker nu herstel op nummer 1 moet staan. Gelukkig zit ik nu in de winterstop en hoef ik tot 17 januari nog niet zo veel. Maar ik wil al wel vast werken aan mijn conditie en zo fit mogelijk zijn, als het seizoen weer van start gaat en dan ook fit blijven. 

De do’s:

 • Voldoende nachtrust
 • Voloende water en thee drinken
 • Mediteren
 • Regelmatig bewegen
 • Verse voeding
 • Dagelijks leuke dingen doen!

De dont’s:

 • Alcohol
 • Gluten
 • Toegevoegde suikers
 • Dierlijke voeding

Maar ook mijn trainingen ga ik weer oppakken. Dus zelf trainen en niet alleen maar de rondjes van anderen meelopen. Die gaan even ondergeschikt worden aan mijn eigen trainingen. Dus af en toe mee op de fiets of even niet de meeste sit-ups en push-ups maken als dat te veel is voor die dag!

Met mijn trainingen hoop ik vooral mijn herstel te bevorderen. Dat vraagt de nodige discipline en daarbij kan het programma van Sportrusten mij goed helpen. Belangrijke pijlers van dit programma die mij zullen helpen zijn:

 • Lopen op neusademhaling
 • trainen op hartslag
 • Vogeltjes kijken
 • Slechts 1 x per 4 weken in het rood trainen

Wat ik daar zelf nog aan toevoeg is: trainen op zo bf mogelijke schoenen of zelfs blote voeten. 

Deze laatste 5 aandachtspunten zorgen er namelijk voor dat ik mezelf niet voorbij kan trainen en dat ik goed binnen mijn grenzen blijf. Als mijn lichaam namelijk nog aan zijn herstel werkt, heeft het geen enkele zin om heel hard te trainen. Rustig opbouwen met beleid is dan veel zinvoller. Herstellen van een griep en volgens een pittig schema trainen werkt elkaar namelijk tegen en gaat uiteindelijk ten koste van je lichaam. Je brandt jezelf dan volledig van binnenuit op en daar moet je dan na verloop van tijd weer van gaan herstellen. Dus om deze vicieuze cirkel te voorkomen ga ik met alle bovenstaande punten aan de slag. 

Via deze blog en social media kan je de komende tijd regelmatig een update vinden van mijn hersteltijd en nog wat extra informatie over de verschillende genoemde pijlers en wat ik meen dat het effect daarvan is. 

Deze punten zijn namelijk niet allen zinvol om toe te passen na een ziekte of blessure, maar zijn altijd en voor iedereen in het algemeen en sporters in het bijzonder, zinvol om toe te passen!

Vind je het ook interessant om te trainen met het programma van Sportrusten? Vanaf Mei 2022 start ik met een jaarprogramma voor het trainen voor de marathon volgens de principes van Sportrusten! Natuurlijk kan je ook een deel van het programma mee doen en alleen toewerken naar een 10K of een halve marathon. Om precies op de hoogte te zijn van alle data en de start van het programma; meldt je dan aan voor mijn Nieuwsbrief onderaan de Homepagina en wees er als eerste bij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s